Tehnologia LCD este o tehnologie dovedită și în continuă îmbunătățire, în timp ce tehnologia OLED este relativ nouă pentru aplicațiile industriale. Dumneavoastră pe care o preferați?
Pentru a vă face alegerea puțin mai ușoară, vă oferim un rezumat al “punctelor pro și contra” ale ambelor tehnologii.
În ziua de astăzi, din ce în ce mai multe aplicații folosesc display-uri. Fie ca metodă de afișare a informațiilor dorite sau ca element interactiv (HMI-interfață om-mașină) cu panou tactil.
Atunci când alegem un display, trebuie să luăm în considerare în principal următoarele elemente:
1. Cerințele display-ului privind performanța procesorului gazdă și dezvoltarea aplicației
- Display-urile clasice cu caractere, cu câteva dintre controlerele standard, sunt cele mai puțin solicitante, deoarece conținutul solicitat este afișat numai în baza codurilor trimise – nu ne pasă de conținutul pixelilor individuali. Asta înseamnă și că dezvoltarea aplicațiilor pentru display-ul cu caractere este mai puțin dificilă.
- Ecranele grafice monocromatice sunt considerabil mai solicitante în raport cu procesorul gazdă, însă mulțumită controlerului integrat, controlul este relativ facil, iar controlerele moderne (împreună cu firmware-ul de la producător) fac posibilă simplificarea semnificativă a dezvoltării aplicației.
- Display-uri grafice color (RGB) sunt, bineînțeles, cele mai solicitante în utilizare, însă au cea mai sofisticată capacitate de afișare a oricărui conținut.
2. Inteligența display-ului
Afirmațiile anterioare cu privire la cerințele față de controlerul gazdă (master), precum și la dezvoltarea/complexitatea aplicației se aplică numai display-urilor standard, fără inteligență suplimentară.
Cu toate acestea, există deja pe piață mai multe familii de module de afișare care încorporează un procesor grafic puternic și un firmware, care împreună cu software-ul de dezvoltare (care este disponibil gratuit aproape întotdeauna) poate simplifica masiv dezvoltarea aplicațiilor grafice. Performanța procesoarelor folosite este, în multe cazuri, suficientă pentru a controla componentele înconjurătoare, astfel încât întreaga aplicație să poată fi construită în baza modulului de afișare, fără a fi necesar un microcontroller suplimentar.
Exemple de astfel de display-uri inteligente:
- UniTFT de la Electronic Assembly
- toate modulele de la 4D Systems
- Familia EVE de la Bridgetek
- și parțial familia eDIPTFT de la Electronic Assembly.
3. Panouri tactile
În prezent, aproape pe fiecare display se poate instala un panou tactil – rezistiv sau capacitiv. Chiar și display-urile industriale OLED au început să fie disponibile cu panouri tactile.
Deși ușurința cu care se utilizează, precum și obiceiurile create pe smartphone-uri, ne tentează să alegem display-ul capacitiv, acesta nu este întotdeauna soluția optimă. Posibilitatea de a folosi un panou rezistiv chiar și cu mănuși normale reprezintă, totuși, un mare avantaj. Cu toate acestea, panoul tactil scade puțin contrastul și luminozitatea ecranului, așa că dacă luminozitatea display-ului reprezintă o prioritate, este mai bine să optați pentru un display fără panou tactil.
4. Condiții de lumină (Lumină ambientală)
Display-ul LCD poate fi cu sau fără lumină de fundal. Marea majoritate a display-urilor disponibile acum au lumină de fundal, ceea ce permite citirea display-ului chiar și în întuneric sau în medii întunecoase.
Cu toate acestea, în condiții de lumină ambientală puternică, și în mod special în lumină naturală directă, lumina de fundal este de obicei slabă, iar lizibilitatea display-urilor în soare este semnificativ afectată. Cu toate acestea, există și excepții, unde se poate menține o lizibilitate bună a display-urilor chiar și în lumină naturală directă, mulțumită tehnologiei utilizate și a luminii de fundal relativ puternică.
Display-urile OLED suferă și de problema contrastului semnificativ redus în lumină naturală directă, însă anumite tipuri oferă o lizibilitate acceptabilă chiar și în astfel de condiții.
5. Plaja temperaturilor de funcționare
Se poate spune că există mai multe tehnologii de afișare pe piață, însă marea majoritate a tipurilor de display-uri folosesc un analog al tehnologiilor LCD (STN, FSTN, TFT, IPS ..) sau OLED. Câteva tehnologii avansate – cum ar fi VFD-urile (display vacuum fluorescent) sunt încă disponibile, însă sunt benefice doar în anumite cazuri, cum ar fi funcționarea în condiții de îngheț, dar și cu consum redus de putere.
Așadar, știind că până și un panou IPS TFT modern este totuși un display cu cristale lichide în esență, acest lucru presupune un lucru fundamental – timpii săi de reacție și, de obicei, contrastul și unghiurile de vizualizare sunt semnificativ afectate de schimbările de temperatură. Cu toate acestea, chiar și la tehnologia LCD putem găsi tipuri capabile de a funcționa și în plaja de temperatură -30 ... + 85°C, însă trebuie luat în calcul faptul că la temperaturile limită, caracteristicile display-ului nu vor mai funcționa în mod optim.
Display-urile OLED, pe de altă parte, depășesc cu brio barierele de temperatură, funcționând fără probleme chiar și la -40°C, fără a compromite performanța.
Atunci când alegeți un display, este foarte important să luați în considerare temperaturile la care display-ul va funcționa și, în plus, să luați în considerare condițiile extraordinare de temperatură ce pot apărea în mediul de utilizare. Pentru a afla mai multe despre efectul temperaturii asupra duratei de viață a display-ului, consultați articolul nostru Verificați limitele display-ului dumneavoastră .
LCD sau OLED? Rezumat
Deși poate părea că tehnologia OLED este câștigătoare, să aruncăm un ochi la situația actuală din piață în cazul display-urilor OLED adecvate pentru aplicații industriale.
- Prețul display-ului OLED este de aproximativ 1.5-4x mai mare decât cel al alternativei LCD.
- Tipurile disponibile pentru aplicații industriale sunt aproape în mod exclusiv PMOLED (matrice pasivă)
- Alternativele OLED sunt disponibile în mod direct pentru multe display-uri clasice cu caractere (2x16, 4x20, etc.), cu caractere de aceeași dimensiune și identice sau dimensiuni mecanice și layout al pinilor foarte similare
- În marea majoritate a cazurilor, sunt disponibile doar OLED-uri monocromatice. Versiunile RGB color sunt disponibile numai în dimensiuni mici - aprox. 1.4 "-1.7"
- Dimensiuni mai mari ale OLED-urilor RGB (așa cum le știm de la smartphone-urile din ziua de azi) sunt disponibile numai în mod excepțional, iar de obicei au o disponibilitate de foarte scurtă durată, așa că nu sunt adecvate pentru dispozitivele produse timp de mulți ani
- Cea mai bună lizibilitate și durată de viață (electrică) sunt prezente la OLED-ul galben, însă culoarea albă este, de asemenea, destul de bună. Acest lucru este reflectat și în oferta de piață, unde varianta verde, cea albastră și cea roșie sunt disponibile la o scară semnificativ mai mică
- Consumul de putere al unui display OLED complet aprins (toți pixelii) poate fi comparabil cu sau chiar mai mare decât cel al unui LCD cu lumină din spate, însă în practică întregul display este rareori utilizat, așadar consumul alternativei OLED este, de obicei, mai mic.
- Contrastul și unghiurile de vizualizare sunt, bineînțeles, excelente, după cum am descris în mai multe dintre articolele noastre
- Lizibilitatea OLED-ului în soare se deteriorează în mod evident și, deși este relativ acceptabilă, LCD-urile specializate (deosebit de transflective) pot obține un contrast mai bun în lumină naturală directă
Sperăm că acest scurt rezumat vă va ajuta să alegeți cel mai bun display pentru aplicația dumneavoastră.
Piața de display-uri și ofertele producătorilor evoluează foarte repede, însă vă putem furniza orice display la cerere, fie în cantități de mostră, fie în cantități mari. Așadar, dacă nu ați găsit un display adecvat pentru aplicația dumneavoastră în selecția noastră, nu ezitați să ne contactați.
Pentru mai multe informații cu privire la display-uri, vă rugăm nu ezitați să ne contactați la info@soselectronic.ro
Vă plac articolele noastre? Dacă da, atunci nu ratați nici unul! Nu trebuie să vă faceți griji în privința modului de livrare. Ne vom ocupa noi de tot pentru dvs.